29 december 2014

Bottensatsen som skulle lära sig veta hut!

Slottet i Landskrona, det som kallas citadellet, är perfekt för bröllop, konferenser och högtidsfester. Ja, så sägs det idag! Men sedan jag lyssnat på ”Bottensatsen - om kvinnorna som skulle tämjas på Landskronas tvångsarbetsanstalt” skulle jag inte kunna sätta min fot där utan att förfasas över en tid som varit.
Mellan åren 1918 och 1940 satt tusentals kvinnor fängslade på citadellet i Landskrona, de skulle fostras och tämjas. Det handlade om kvinnor som inte var tillräckligt underbara, kvinnor som saknade familj, hem och arbete. Dessa kvinnor betraktades som undermåliga (dåliga, usla, mindervärda, ynkliga, värdelösa). De ansågs vara samhällets bottensats med undermåliga gener. Särskilt underklassens kvinnor sågs som slaggprodukter.  

Kvinnorna dömdes enligt lösdrivarlagen och fängslades på slottet i Landskrona. Genom källarens fem meter tjocka väggar hördes inte skriken. Så passande!
De utsattes också för rasbiologiska studier eftersom "vetenskapsmännen" sökte bevis för sina teser om att skallens utformning påverkade mentaliteten, eller hur de nu tänkte. 

Hur undermåliga dessa kvinnor än var så arbeta kunde de, skulle de. Och så har det varit i alla tider, de "dummaste" har alltid varit bra och billig/gratis arbetskraft!

Många av den tidens ogifta kvinnor kunde inte försörja sig på de usla kvinnolönerna och för att överleva tvingades de ut på gatan. Hade de barn togs dessa i från dem. Vem hjälpte någon av dessa tusentals kvinnor till ett anständigt liv?

Elin Wägner berättar om förhållandena för arbetande kvinnor i Norrtullsligan, de usla lönerna (hälften av männens likartade arbete) tvingade kvinnorna att dela trånga bostäder, att till och från frysa och svälta då det inte fanns pengar till mat och värme. 

Radioprogrammet som jag lyssnat på avslutas med: Man förstår inte sin egen tid om man inte kan sätta den i relation till historien. Och det är ju så det är! 

Om Eva F Dahlgrens bok FALLNA KVINNOR, När samhällets bottensats skulle lära sig veta hut som radioprogrammet bygger på. Artikel i Arbetarbladet, här!


1 kommentar: